gwiazda, gwiazda wigilijna, gwiazda makowa, gwiazda drożdżowa, gwiazda makowa drożdżowa, drożdżowa gwiazda z makiem, makowiec, przepisy na święta
Przepisy Wypieki

Gwiazda drożdżowa z makiem przepis

Gwiazda drożdżowa z makiem przepis – puszyste, miękkie i przepyszne ciasto drożdżowe z masą makową. Może wygląda na skomplikowaną ale wcale taka nie jest. Taką gwiazdę możecie zrobić z różnymi dodatkami: cynamonem i masłem jak cynamonki, nutellą, czy nawet masłem czosnkowym. Mi chyba najbardziej smakuje z nutellą, orzechowa, z chałwą lub serowa. Jest bardzo efektowna i zawsze zwraca na siebie uwagę na stole wigilijnym. Rodzina i przyjaciele zawsze się nią zachwycają dlatego warto poświęcić jej czas.

Gwiazda drożdżowa z makiem przepis

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 70 g masła roztopionego, letniego
  • jajko
  • 500 g masy makowej domowej lub kupnej z puszki / nutella
  • żółtko do wysmarowania gwiazdy.

Potrzebny czas: 2 godziny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i łyżką mąki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia pod ściereczką. Do miski przesiać resztę mąki, dodajemy resztą cukru, jajko, roztopione masło i rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia pod ściereczką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i chwilę wygniatamy. Formujemy kulę i dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy na cztery placki około 27 cm (możemy po jednym jeśli mamy mało miejsca) ale nie powinny się posklejać jak nałożymy jeden na drugi.

  2. Przygotowanie

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią pierwszy placek, smarujemy 1/3 masy makowej, nakładamy na to następny placek, smarujemy masą makową, ponownie nakładamy placek i smarujemy masą i na koniec czwarty placek. Na środku placka odbijamy kółko np. od kubka czy szklanki i tego nie będziemy nacinać. Ciasto dookoła dzielimy na 16 części (nie docinamy do końca środka!). Wyjdzie 8 par i jedną część obkręcamy w lewo dwa razy, drugą w prawo dwa razy i tak każdą parę. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu. Odstawiamy naszą gwiazdę na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wierzch gwiazdy delikatnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy około 30 minut.

gwiazda, gwiazda wigilijna, gwiazda makowa, gwiazda drożdżowa, gwiazda makowa drożdżowa, drożdżowa gwiazda z makiem, makowiec, przepisy na święta

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz jeszcze więcej przepisów i pomysłów na jedzenie
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *