Pudding chlebowy z dżemem – tradycyjny deser angielski to trochę taka chlebowa zapiekanka którą można zrobić na słodko i na słono. Jeżeli nie chcecie marnować chleba, bułeczek – to najlepsza opcja.
Pudding chlebowy z dżemem
Składniki
- masło do posmarowania foremki i pieczywa
- chałka (może być inne pieczywo)
- cukier trzcinowy do posypania
- szklanka mleka
- 2 jajka
- rodzynki, bakalie
- dżem (ja użyłam brzoskwiniowego)
Potrzebny czas: 15 minut
Przygotowanie
- Pudding
Foremkę lub inne naczynie wysmarować masłem. Chałkę pokroić na 1/2 cm kromki i każdą z jednej strony wysmarować masłem. W foremce ułożyć skośnie kromki. Jajka zmiksować, dodać mleko. Masę wylać na kromki, posypać rodzynkami, bakaliami, posypać cukrem trzcinowym. Lekko przycisnąć i odstawić na 15 min.
- Pieczenie
Piec w 170 stopniach około 30 min ( w trakcie pieczenia można polewać mlekiem żeby góra za bardzo się nie spiekła). Po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy dżemem i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/