Pudding chlebowy z dżemem

Udostępnij przepis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Pudding chlebowy z dżemem – tradycyjny deser angielski to trochę taka chlebowa zapiekanka którą można zrobić na słodko i na słono. Jeżeli nie chcecie marnować chleba, bułeczek – to najlepsza opcja.

Pudding chlebowy z dżemem

Składniki

  • masło do posmarowania foremki i pieczywa
  • chałka (może być inne pieczywo)
  • cukier trzcinowy do posypania
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • rodzynki, bakalie
  • dżem (ja użyłam brzoskwiniowego)

Potrzebny czas: 15 min..

Przygotowanie

  1. Pudding

    Foremkę lub inne naczynie wysmarować masłem. Chałkę pokroić na 1/2 cm kromki i każdą z jednej strony wysmarować masłem. W foremce ułożyć skośnie kromki. Jajka zmiksować, dodać mleko. Masę wylać na kromki, posypać rodzynkami, bakaliami, posypać cukrem trzcinowym. Lekko przycisnąć i odstawić na 15 min.

  2. Pieczenie

    Piec w 170 stopniach około 30 min ( w trakcie pieczenia można polewać mlekiem żeby góra za bardzo się nie spiekła). Po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy dżemem i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego!

Pudding chlebowy z dżemem

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fit ciasta

Malinowa chmurka fit przepis

Malinowa chmurka fit przepis – tego ciasta nie muszę Wam chyba przedstawiać. Chmurka gości często na wielu imprezach. Beza z kremem i owocami to połączenie

Zobacz więcej
Przepisy

Placuszki na kefirze kokosowe

Placuszki na kefirze kokosowe – uwielbiam kombinować ze śniadaniami, szczególnie z placuszkami. Były już czekoladowe, waniliowe, budyniowe, orkiszowe, jaglane, owsiane ale te podbiły moje serducho.

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco ;)