Przepisy Śniadania Wypieki

Pudding chlebowy z dżemem

Pudding chlebowy z dżemem – tradycyjny deser angielski to trochę taka chlebowa zapiekanka którą można zrobić na słodko i na słono. Jeżeli nie chcecie marnować chleba, bułeczek – to najlepsza opcja.

Pudding chlebowy z dżemem

Składniki

  • masło do posmarowania foremki i pieczywa
  • chałka (może być inne pieczywo)
  • cukier trzcinowy do posypania
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • rodzynki, bakalie
  • dżem (ja użyłam brzoskwiniowego)

Potrzebny czas: 15 minut

Przygotowanie

  1. Pudding

    Foremkę lub inne naczynie wysmarować masłem. Chałkę pokroić na 1/2 cm kromki i każdą z jednej strony wysmarować masłem. W foremce ułożyć skośnie kromki. Jajka zmiksować, dodać mleko. Masę wylać na kromki, posypać rodzynkami, bakaliami, posypać cukrem trzcinowym. Lekko przycisnąć i odstawić na 15 min.

  2. Pieczenie

    Piec w 170 stopniach około 30 min ( w trakcie pieczenia można polewać mlekiem żeby góra za bardzo się nie spiekła). Po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy dżemem i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego!

Pudding chlebowy z dżemem

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *