Pudding chlebowy z dżemem

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Pudding chlebowy z dżemem – tradycyjny deser angielski to trochę taka chlebowa zapiekanka którą można zrobić na słodko i na słono. Jeżeli nie chcecie marnować chleba, bułeczek – to najlepsza opcja.

Pudding chlebowy z dżemem

Składniki

  • masło do posmarowania foremki i pieczywa
  • chałka (może być inne pieczywo)
  • cukier trzcinowy do posypania
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • rodzynki, bakalie
  • dżem (ja użyłam brzoskwiniowego)

Potrzebny czas: 15 min..

Przygotowanie

  1. Pudding

    Foremkę lub inne naczynie wysmarować masłem. Chałkę pokroić na 1/2 cm kromki i każdą z jednej strony wysmarować masłem. W foremce ułożyć skośnie kromki. Jajka zmiksować, dodać mleko. Masę wylać na kromki, posypać rodzynkami, bakaliami, posypać cukrem trzcinowym. Lekko przycisnąć i odstawić na 15 min.

  2. Pieczenie

    Piec w 170 stopniach około 30 min ( w trakcie pieczenia można polewać mlekiem żeby góra za bardzo się nie spiekła). Po wyciągnięciu z piekarnika smarujemy dżemem i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego!

Pudding chlebowy z dżemem

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

domowe cukierki, kulki czekoladowe, kulki domowe ferrero, słodycze z fasoli, zdrowe słodycze, zdrowe słodycze przepis, przepis czekoladki, przepis praliny
Fit słodycze

Kulki Ferrero Rocher z fasoli

Kulki Ferrero Rocher z fasoli – Kto kojarzy kulki Ferrero? Ja je ubóstwiam! Stwierdziłam, że muszę je zrobić w zdrowszej wersji. Pomysł trochę szalony, jednak

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź na bieżąco ;)