Rolada piernikowa z pysznym kremem

rolada, rolada marchewkowa, rolada piernikowa,rolada przepis, rolada prosty przepis,
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Rolada piernikowa z pysznym kremem – idealne ciasto, które można zrobić w czasie świąt i nie tylko bo jest naprawdę lekkie i pyszne. Ma cudowny aromat piernikowy, który idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi. Połączenie kremu śmietankowego, ciasta piernikowego, powideł śliwkowych i UWAGA marchewki to strzał w dziesiątkę. Naprawdę bardzo polecam i zapraszam po przepis. Starałam się jak najlepiej opisać przygotowanie dlatego mam nadzieję, że wszystkim wyjdzie bez problemu.

Rolada piernikowa z pysznym kremem

Składniki: Rolada

  • 230 g marchewki (2 marchewki)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • 120 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 4 łyżki cukru / ksylitolu / erytrytolu
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 500 g mascarpone / ricotty / twarogu sernikowego z wiaderka
  • łyżka żelatyny
  • 40 g cukru / ksylitolu / erytrytolu
  • kilka kropel ekstraktu śmietankowego / waniliowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Potrzebny czas: 1 godz..

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rolada

    *Najlepiej żeby składniki były w temperaturze pokojowej.
    *Papier do pieczenia wysmarować z wierzchu tłuszczem
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze słodzidłem jakiego używasz i szczyptą soli. Marchew ścieramy na małych oczkach. Do białek dodajemy żółtka, olej, chwilę miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy wszystkie suche składniki: kakao, mąka, soda, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa i miksujemy delikatnie do połączenia się składników. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy.

  2. Pieczenie rolada

    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem (delikatnie wysmarowaną tłuszczem z wierzchu). Formujemy z masy prostokąt ale żeby nie był za cienki. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu czekamy chwilę i delikatnie zwijamy ciasto w rulon, razem z papierem i czekamy aż całkowicie wystygnie.

  3. Przygotowanie masa serowa

    Serek wybrany przez Ciebie łączymy z wybranym słodzidłem i ekstraktem waniliowym lub śmietankowym np. mikserem. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Serek łączymy z żelatyną przestudzoną i delikatnie z powidłami (powidła bardzo delikatnie wmieszać, żeby nie do końca się łączyły z masą). Rozwijamy delikatnie nasz biszkopt i smarujemy naszą masą i zwijamy ponownie w rulon. Wstawiamy roladę na przynajmniej 2/3 godzinki do lodówki.

rolada, rolada marchewkowa, rolada piernikowa,rolada przepis, rolada prosty przepis, rolada piernikowa z pysznym kremem, przepisy

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz jeszcze więcej przepisów i pomysłów na jedzenie
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

[instagram-feed]
Przepisy

Placuszki na kefirze kokosowe

Placuszki na kefirze kokosowe – uwielbiam kombinować ze śniadaniami, szczególnie z placuszkami. Były już czekoladowe, waniliowe, budyniowe, orkiszowe, jaglane, owsiane ale te podbiły moje serducho.

Zobacz więcej
Fit ciasta

Pudding czekoladowy fit na zimno

Pudding czekoladowy fit na zimno – ekspresowy, pyszny pudding czekoladowy. Kiedy nachodzi Cię ochota na coś czekoladowego.. polecam ten szybki deser! Można dodać do puddingu

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź na bieżąco ;)