Rolada piernikowa z pysznym kremem – idealne ciasto, które można zrobić w czasie świąt i nie tylko bo jest naprawdę lekkie i pyszne. Ma cudowny aromat piernikowy, który idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi. Połączenie kremu śmietankowego, ciasta piernikowego, powideł śliwkowych i UWAGA marchewki to strzał w dziesiątkę. Naprawdę bardzo polecam i zapraszam po przepis. Starałam się jak najlepiej opisać przygotowanie dlatego mam nadzieję, że wszystkim wyjdzie bez problemu.
Rolada piernikowa z pysznym kremem
Składniki: Rolada
- 230 g marchewki (2 marchewki)
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- łyżka przyprawy piernikowej
- 120 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 4 łyżki cukru / ksylitolu / erytrytolu
- szczypta soli
Masa serowa
- 500 g mascarpone / ricotty / twarogu sernikowego z wiaderka
- łyżka żelatyny
- 40 g cukru / ksylitolu / erytrytolu
- kilka kropel ekstraktu śmietankowego / waniliowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Potrzebny czas: 1 godzina
Przygotowanie
- Przygotowanie rolada
*Najlepiej żeby składniki były w temperaturze pokojowej.
*Papier do pieczenia wysmarować z wierzchu tłuszczem
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze słodzidłem jakiego używasz i szczyptą soli. Marchew ścieramy na małych oczkach. Do białek dodajemy żółtka, olej, chwilę miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy wszystkie suche składniki: kakao, mąka, soda, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa i miksujemy delikatnie do połączenia się składników. Na koniec dodajemy marchew i mieszamy. - Pieczenie rolada
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem (delikatnie wysmarowaną tłuszczem z wierzchu). Formujemy z masy prostokąt ale żeby nie był za cienki. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu czekamy chwilę i delikatnie zwijamy ciasto w rulon, razem z papierem i czekamy aż całkowicie wystygnie.
- Przygotowanie masa serowa
Serek wybrany przez Ciebie łączymy z wybranym słodzidłem i ekstraktem waniliowym lub śmietankowym np. mikserem. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Serek łączymy z żelatyną przestudzoną i delikatnie z powidłami (powidła bardzo delikatnie wmieszać, żeby nie do końca się łączyły z masą). Rozwijamy delikatnie nasz biszkopt i smarujemy naszą masą i zwijamy ponownie w rulon. Wstawiamy roladę na przynajmniej 2/3 godzinki do lodówki.
Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz jeszcze więcej przepisów i pomysłów na jedzenie
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/