Zupa krem paprykowa przepis – zupa paprykowa krem i wersja klasyczna to dla mnie niebo! Jestem chyba największą fanką zup krem jaka istnieje. Mogłabym jeść codziennie jakąś zupkę a szczególnie tą. Papryka, pomidory i marchewki to chyba moje ulubione warzywa więc musiały się znaleźć w tej zupie. Każda zupkę możemy zawsze zmodyfikować, dodać ulubione dodatki ponieważ zawsze będzie dobrze smakować. U mnie standard to zupa krem z papryki, soczewicy, brokuła i dyni.
Zupa krem paprykowa przepis
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 papryk czerwonych
- 2 małe marchewki
- puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy / oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 700 ml wody
- piramidka smaku Lidl (na instagramie @dietanaluziepl macie zdjęcie w wyróżnionej relacji “ulubieńcy”)
- przyprawy: łyżeczka tymianku, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie), sól
Potrzebny czas: 1 godzina
Przygotowanie
- Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, olej podgrzewamy w dużym garnku. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do garnka wrzucamy cebulę, czosnek, przyprawy. Kroimy marchewki i paprykę w kostkę. Jak cebula się zeszkli dolewamy wodę, piramidkę smaku, marchew, paprykę i sos sojowy.
- Przygotowanie
Warzywa gotujemy do miękkości, a na koniec dodajemy pomidory i wszystko blendujemy, podajemy z grzankami, prażonymi pestkami czy parmezanem.

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/