Pizza na twarogowym spodzie – najprostsza i najsmaczniejsza pizza. W spodach (kalafiorowym, brokułowym) też można się zakochać ale twarogowa najbardziej przypomina prawdziwą pizzę.
Pizza na twarogowym spodzie
Składniki – ciasto
- twaróg 250g
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy sos pomidorowy
- 150 ml passaty pomidorowej
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- dodatki wedle uznania (u mnie mozzarella, pomidorki, rukola)
Potrzebny czas: 10 minut
Przygotowanie
- Masa
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy na blachę i wyrównujemy (nadajemy kształt). Pieczemy przez około 30 min.
- Sos
W tym czasie przygotowujemy nasz sos – do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy passatę i resztę przypraw. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą.
- Pieczenie
Wyjemujemy nasz placek, przekręcamy na drugą stronę i nakładamy nasze ulubione dodatki. Na koniec jeszcze raz wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min/180 stopni. Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/