Muffiny z fasoli czerwonej! Lubicie ciasta,ciasteczka, babeczki bez mąki – kiedyś takich wyrób cukierniczy byłby nie do pomyślenia (chodzi mi o nasze babcie) a teraz? Proszę bardzo!
Muffiny z fasoli czerwonej
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
- puszka czerwonej fasoli
- 2 banany małe dojrzałe
- jajko
- 3 łyżki kakao
- łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 6 daktyli
- 4 łyżeczki ksylitolu
- cynamon
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Potrzebny czas: 25 minut
Przygotowanie
- Masa
Daktyle moczymy (około 20 min). W tym czasie fasolę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie blendujemy na gładką mase. Dodajemy cynamon, ksylitol, daktyle, kakao, masło orzechowe proszek do pieczenia i sodę – blendujemy. Następnie dorzucamy olej, banany, jajko i płatki owsiane – całość miksujemy.
- Pieczenie
Na koniec przekładamy ciasto do foremek na muffinki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy około 25 min (góra – dół). Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/