Ciasto fit kinder country – to ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Idealne połączenie waniliowej masy z czekoladową. Kilka składników, chwila roboty.
Ciasto fit kinder country
Składniki
- 2 jogurty greckie naturalne ( 800 g)
- mascarpone lub ricotta 250 g (polecam ricottę)
- łyżka kakao
- słodzidło (miód, ksylitol, erytrol)
- Skyr waniliowy (może być inny serek waniliowy) 150 g
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki wody
- 2 wafle ryżowe (może być ryż preparowany, orzechy, polewa czekoladowa)
Potrzebny czas: 20 minut
Przygotowanie
- Masa waniliowa
Zaczynamy od masy waniliowej – jogurt grecki (jedno opakowanie) łączymy ze Skyrem waniliowym i mascarpone. Musimy zagotować wodę i rozpuść w niej 2 łyżki żelatyny (trzeba zrobić to dokładnie aby nie zostały grudki). Masę waniliową łączymy z żelatyną, wylewamy do tortownicy (u mnie 18 cm) i wstawiamy do lodówki.
- Masa czekoladowa
Następnie przygotujemy masę czekoladową – jogurt grecki blendujemy z kakao, mascarpone i słodzidłem. Tak samo jak w masie waniliowej przygotowujemy żelatynę – łączymy z masą czekoladową. Naszą masę wylewamy na waniliową. Na koniec posypujemy waflami lub innymi dodatkami (ciasto zostawiłam na noc w lodówce). Tortownica ma 18 cm 🙂 Smacznego!
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/
2 odpowiedzi
Ile gram jogurtu greckiego? Czy dwa duże 400 gr?
taaak, zgadza się :))