Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – makaron ze szpinakiem można łączyć z czym tylko chcemy, cukinie, papryka, marchew. Jestem wielką fanką makaronów w każdej postaci. W moim ebooku, który już niedługo będzie na sklepie będzie trochę fajnych pomysłów. Nawet nie fajnych ale moim zdaniem genialnych i przepysznych. Makaron to szybki, pyszny i pożywny obiad. Jedliście kiedyś makaron z sosem z suszonych pomidorów? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie.
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki:
- 200 g makaronu Tagliatelle
- 110 g szpinaku mrożonego (6 kostek mrożonego)
- 4 pomidory suszone w oleju (kupuję w biedronce)
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g serka naturalnego Bieluch lub Skyr (do kupienia Lidl, Biedronka)
- 7 pomidorków koktajlowych
- łyżka oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy :papryka słodka, chili, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pestki słonecznika, sól, papryka wędzona (opcjonalnie), parmezan do posypania jeśli chcemy
Potrzebny czas: 25 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę pokrojoną w cienkie paski i smażymy na małym ogniu do miękkości. Suszone pomidory kroimy na drobne kawałeczki wrzucamy na patelnię, dodajemy szpinak, przyprawy, sos sojowy.
- Przygotowanie
Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, chwilę smażymy. Następnie dodajemy serek naturalny i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy, posypujemy słonecznikiem, możemy też parmezanem.

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/