Jajka zapiekane w bułkach przepis – To pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Możemy je zrobić z różnymi ulubionymi dodatkami, warto kombinować ponieważ może nam wyjść coś przepysznego. My jemy często takie śniadanie w weekend i szalejemy z dodatkami dlatego, że kochamy takie proste śniadania. Przede wszystkim nie wyrzucajcie odkrojonych bułek, kawałki podpieczcie lub wrzućcie na suchą patelnie i zróbcie sobie grzanki do różnych zup i sałatek. Bezsprzecznie warto też je podsuszyć i np. zetrzeć na tarce i zrobić sobie bułkę tartą. Istotnie puddingi chlebowe też są świetnym pomysłem. Jeśli chodzi o to jakie bułki wykorzystać, możemy szaleć. Często wykorzystujemy kajzerki lub inne z pestkami. Jak weźmiemy większe to więcej napakujemy do środka, mniejsze – mniej.
Jajka zapiekane w bułkach przepis – składniki
- 6 bułek
- 40 g passaty pomidorowej
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 6 plastrów sera
- 6 plastrów szynki
- 6 jajek
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie szczypiorek do posypania
Potrzebny czas: 25 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy. Wyżej w opisie macie napisane co zrobić z resztą bułek jaka zostanie. W miseczce łączymy passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Środek bułek smarujemy sosem.
- Przygotowanie
Do bułek wkładamy ser, szynkę, wbijamy jajka, przyprawy pieprz i sól. Bułki pieczemy około 15-20 minut 180 stopniach na blasze wcześniej wyłożonej papierem. Na koniec polewamy ulubionym sosem – jeśli chcemy. Smacznego kochani.

Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/ lub na TikToka https://www.tiktok.com/@dietanaluziepl.
Zapraszam też do przejrzenia innych przepisów z bloga https://dietanaluzie.pl/.
Bardzo Ci dziękuję, że jesteś ze mną! Buziaki!