Batony masło orzechowe i sól – kiedy mamy ochotę na coś słodkiego idziemy prawie zawsze na łatwiznę czyli kupujemy baton, czekoladę w sklepie, kupujemy ciasto czy inne słodkości. Batoniki, które zrobisz w domu są zdecydowanie lepszym pomysłem i każdemu je polecam! Na moim blogu znajdziecie też przepis na domowe Bounty czy Snickersa. Takie batony nie tylko na deser ale też dla dzieci do szkoły, czy na imprezę, fani masła orzechowego oszaleją – GWARANTUJĘ!
Batony masło orzechowe i sól
Składniki:
- 60 g daktyli
- 5 łyżek mąki owsianej (nie musicie jej kupować, wystarczy zmielić płatki owsiane)
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- łyżka, dwie miodu / syropu klonowego
- 150 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 szczypty soli
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Daktyle zalewamy gorącą wodą na 30 minut. Orzeszki ziemne drobno mielimy, dodajemy miód / syrop klonowy, odsączone daktyle, mąkę owsianą, tahini, masło orzechowe i blendujemy.
- Przygotowanie
Formujemy batony i wkładamy je na dwie godziny do lodówki (batony najlepiej przechowywać w lodówce).
Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/