Kutia Śniadaniowa pyszny przepis – kiedy tylko pomyślimy o świętach, to na myśl przychodzi makowiec, kutia, pierniczki. Mak to dla mnie smak dzieciństwa, taki z kluskami, albo w najlepszym cieście od najlepszej babci. Ten przepis jest dla leniuszków, możemy go zrobić równie dobrze z płatkami owsianymi, kaszą jaglaną. Z pewnością takie śniadanie przypadnie Wam do gustu jeśli lubicie mak. U nas w domku jest bardzo dużo wybrednych osób i nie każdy lubi mak. Plus jest taki, że jak robię śniadanie nie muszę robić go dla 5 osób a jedynie dla dwóch. Dodatkami do takiego śniadania mogą być przede wszystkim rodzynki, żurawina, suszone śliwki, orzechy.
Kutia Śniadaniowa pyszny przepis
Składniki:
- 70 g kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
- 300 ml mleka
- żurawina
- orzechy np. pekan / włoskie / migdały
- 20 g mielonego maku
- szczypta soli
- 15g miodu
- pomarańcza
Potrzebny czas: 20 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Kasze płuczemy pod wodą, zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy szczyptę soli i mielony mak, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- Przygotowanie
Na koniec do gotowej kaszy dodajemy dodatki: miód, orzechy, żurawina i pomarańcza.

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz jeszcze więcej przepisów i pomysłów na jedzenie
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/