Fit Lion ciasto jednoporcjowe – wafle ryżowe, orzeszki, ziemne, daktyle. Ciasto kremowe, chrupiące od orzeszków z domowym karmelem. Proste i błyskawiczne w przygotowaniu.
Fit Lion ciasto jednoporcjowe
Składniki
Budyń domowy
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- półtora szklanki mleka (krowie lub roślinne np kokos, migdał)
- 6 daktyli
- łyżka masła orzechowego
Masa Lion
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 4 daktyle
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki mleka
- 2 wafle ryżowe
- pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie
- Budyń domowy. Daktyle na budyń i na masę moczymy w gorącej wodzie około 30 min. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie w ciepłej wodzie. Następnie zalewamy mlekiem (troszkę mleka odlewamy). Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia mleka (około 10 min. Następnie gotową kaszę chwilę studzimy i wkładamy do naszego pojemnika blendera, dodajemy resztę mleka, 6 daktyli i masło orzechowe. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę którą wylewamy do pojemnika.
- Masa Lion. Masło orzechowe, resztę daktyli, mleko blendujemy. Następnie dodajemy orzechy ziemne i wafle ryżowe (możemy sobie zostawić trochę do posypania). Wszystkie składniki łączymy, mieszamy i wyskładamy na koniec na budyń.
- Dodatkowo. Nasz deser posypujemy waflami i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (rozpuszczamy ją w rondlu z olejem kokosowym lum mlekiem). Możemy też rozpuścić ją w mikrofalówce. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/