Fit ciasta Fit słodycze Jednoporcjowe Przepisy

Fit Lion ciasto jednoporcjowe

Fit Lion ciasto jednoporcjowe – wafle ryżowe, orzeszki, ziemne, daktyle. Ciasto kremowe, chrupiące od orzeszków z domowym karmelem. Proste i błyskawiczne w przygotowaniu.

Fit Lion ciasto jednoporcjowe

Składniki

Budyń domowy

  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • półtora szklanki mleka (krowie lub roślinne np kokos, migdał)
  • 6 daktyli
  • łyżka masła orzechowego

Masa Lion

  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 4 daktyle
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 wafle ryżowe
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%

Potrzebny czas: 30 minut

Przygotowanie

  1. Budyń domowy. Daktyle na budyń i na masę moczymy w gorącej wodzie około 30 min. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie w ciepłej wodzie. Następnie zalewamy mlekiem (troszkę mleka odlewamy). Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia mleka (około 10 min. Następnie gotową kaszę chwilę studzimy i wkładamy do naszego pojemnika blendera, dodajemy resztę mleka, 6 daktyli i masło orzechowe. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę którą wylewamy do pojemnika.
  2. Masa Lion. Masło orzechowe, resztę daktyli, mleko blendujemy. Następnie dodajemy orzechy ziemne i wafle ryżowe (możemy sobie zostawić trochę do posypania). Wszystkie składniki łączymy, mieszamy i wyskładamy na koniec na budyń.
  3. Dodatkowo. Nasz deser posypujemy waflami i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (rozpuszczamy ją w rondlu z olejem kokosowym lum mlekiem). Możemy też rozpuścić ją w mikrofalówce. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Fit Lion ciasto jednoporcjowe

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram  https://www.instagram.com/roksanaptaszek/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *