Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Mam dla was przepis idealny – Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami jest chrupiąca, lekka, nieprzesłodzona. Z pewnością latem świetnie pasuje do niej krem na bazie mascarpone i świeżymi sezonowymi owocami np jagody, truskawki. Kilka rad aby zrobić bezę idealną : białka muszą być świeże i dobrze odzielone od zółtek, cukier (najlepszy drobny), jajka wyciągamy na 3 godziny przed pieczeniem.

Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami

Warte uwagi – zrobiłam z tego przepisu dwa blaty białe o średnicy 25 cm

Można śmiało zrobić 3 blaty troszkę mniejsze!

Przygotowanie Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem bita śmietana – składniki

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30 % (moż być rownież 36 %)
  • 1 łyżka cukru pudru (beza jest wystarczająco słodka, nie ma po co mocno dosładzać kremu)

Warte uwagi – białka wyjąć na 3 godziny przed pieczeniem

+ składniki do kremu kawowego

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody

Dodatki

  • garść migdałów do posypania (mogą to być każde wasze ulubione orzechy)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka mleka

Przygotowanie

Potrzebny czas: 3 godz..

Przygotowanie bezy

  1. Beza krok po kroku

    Białka (6białek) wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem! Następnie piekarnik nagrzewamy do 90 stopni z termoobiegiem góra – dół. Naszą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować sobie okrąg (u mnie to było 25 cm). Następnie białka umieszczamy w naszej misce miksera i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier (300g cukru) i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę (pół łyżeczki) i ocet (1 łyżeczka). Mieszamy do połączenia się składników.

  2. Suszenie bezy

    Następmie wykładamy naszą beze na blat według naszego rysunku, wstawiamy do piekarnika i suszymy okołó 2 i pół godziny. Następnie piekarnik wyłączyć po tym czasie i uchylić drzwiczki na 10 min aż wyleci para i ponownie zamknąć! Zostawiamy bezy jeszcze do wyschnięcia – najlepiej kilka godzin (ja zostawiam na noc)

  3. Krem mascarpone – bita śmietana

    Śmietanę (30%,36%), mascarpone (250g) i cukier puder (1 łyżka) ubijamy w misce na gęsty krem (nasz krem dzielimy na pół). Jedna część bedzie wymieszana z kawą rozpuszczalną.

  4. Krem mascarpone – kawowy

    Następnie kawę (2 płaskie łyżeczki) rozpuścić w jednej łyżeczce wody, wymieszać i przestudzić. Następnie łyżką delikatnie mieszamy z jedną połową kremu mascarpone.

  5. Przekładanie

    Nasze blaty przekładamy jednym i drugim kremem. Następnie obsypujemy naszymi ulubionymi orzechami (garść orzechów). Masło orzechowe (2 łyżki masła orzechowego) rozpuszczamy w jednej łyżce wody i studzimy. Na koniec masło orzechowe wykładamy na tort. Smacznego!

beza idealna biała kawowa orzechy migdały masło orzechowe tort bezowo kawowy

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

domowe cukierki, kulki czekoladowe, kulki domowe ferrero, słodycze z fasoli, zdrowe słodycze, zdrowe słodycze przepis, przepis czekoladki, przepis praliny
Fit słodycze

Kulki Ferrero Rocher z fasoli

Kulki Ferrero Rocher z fasoli – Kto kojarzy kulki Ferrero? Ja je ubóstwiam! Stwierdziłam, że muszę je zrobić w zdrowszej wersji. Pomysł trochę szalony, jednak

Zobacz więcej
dżem, dżemy, powidła, powidła z jabłek, dżem z jabłek
Fit słodycze

Dżem powidła z jabłek

Dżem powidła z jabłek – to klasyka naszych polskich przetworów. Ten smak, zapach, ja robię zawsze mnóstwo słoików, to dla mnie idealna opcja do słynnej

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź na bieżąco ;)