Przepisy Wypieki

Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami

Mam dla was przepis idealny – Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami jest chrupiąca, lekka, nieprzesłodzona. Z pewnością latem świetnie pasuje do niej krem na bazie mascarpone i świeżymi sezonowymi owocami np jagody, truskawki. Kilka rad aby zrobić bezę idealną : białka muszą być świeże i dobrze odzielone od zółtek, cukier (najlepszy drobny), jajka wyciągamy na 3 godziny przed pieczeniem.

Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami

Warte uwagi – zrobiłam z tego przepisu dwa blaty białe o średnicy 25 cm

Można śmiało zrobić 3 blaty troszkę mniejsze!

Przygotowanie Beza idealna – tort bezowo kawowy z orzechami

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem bita śmietana – składniki

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30 % (moż być rownież 36 %)
  • 1 łyżka cukru pudru (beza jest wystarczająco słodka, nie ma po co mocno dosładzać kremu)

Warte uwagi – białka wyjąć na 3 godziny przed pieczeniem

+ składniki do kremu kawowego

  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody

Dodatki

  • garść migdałów do posypania (mogą to być każde wasze ulubione orzechy)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka mleka

Przygotowanie

Potrzebny czas: 3 godziny

Przygotowanie bezy

  1. Beza krok po kroku

    Białka (6białek) wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem! Następnie piekarnik nagrzewamy do 90 stopni z termoobiegiem góra – dół. Naszą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować sobie okrąg (u mnie to było 25 cm). Następnie białka umieszczamy w naszej misce miksera i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier (300g cukru) i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę (pół łyżeczki) i ocet (1 łyżeczka). Mieszamy do połączenia się składników.

  2. Suszenie bezy

    Następmie wykładamy naszą beze na blat według naszego rysunku, wstawiamy do piekarnika i suszymy okołó 2 i pół godziny. Następnie piekarnik wyłączyć po tym czasie i uchylić drzwiczki na 10 min aż wyleci para i ponownie zamknąć! Zostawiamy bezy jeszcze do wyschnięcia – najlepiej kilka godzin (ja zostawiam na noc)

  3. Krem mascarpone – bita śmietana

    Śmietanę (30%,36%), mascarpone (250g) i cukier puder (1 łyżka) ubijamy w misce na gęsty krem (nasz krem dzielimy na pół). Jedna część bedzie wymieszana z kawą rozpuszczalną.

  4. Krem mascarpone – kawowy

    Następnie kawę (2 płaskie łyżeczki) rozpuścić w jednej łyżeczce wody, wymieszać i przestudzić. Następnie łyżką delikatnie mieszamy z jedną połową kremu mascarpone.

  5. Przekładanie

    Nasze blaty przekładamy jednym i drugim kremem. Następnie obsypujemy naszymi ulubionymi orzechami (garść orzechów). Masło orzechowe (2 łyżki masła orzechowego) rozpuszczamy w jednej łyżce wody i studzimy. Na koniec masło orzechowe wykładamy na tort. Smacznego!

beza idealna biała kawowa orzechy migdały masło orzechowe tort bezowo kawowy

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *