Chlebek odrywany czosnkowo ziołowy – to idealna przekąska na impreze czy grilla. Nigdy nie kończy się na jednym, mówimy też na niego rwany, bo każdy podchodzi i rwie kawałek. Jest przepyszny i baardzo wciągający, jeśli chcesz zrobić coś oryginalnego na małą imprezkę to ten chlebuś sprawdzi się idealnie. Pachnie i wygląda obłędnie, nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.
Chlebek odrywany czosnkowo ziołowy – składniki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 220 ml letniej wody
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g masła
- pęczek pietruszki
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
- łyżeczka bazylii suszonej
Potrzebny czas: 1 godzina
Przygotowanie:
- Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, zioła prowansalskie, pół łyżeczki soli i czosnek, wszystko mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, olej i na koniec wodę. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Formujemy kulę, wrzucamy do miski, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 40 minut.
- Masło czosnkowe
Pietruszkę kroimy, cebulę w drobną kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy z masłem i bazylią suszoną.
- Ciasto
Jak już ciasto wyrośnie wałkujemy je na wielki prostokąt i smarujemy je naszym masełkiem. Ciasto kroimy w paski i robimy z nich harmonijkę. Układamy w naszyniu żaroodpornym wyścielonym papierem do pieczenia albo w tortownicy. Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/