Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia – pyszny, kremowy, szybki w przygotowaniu torcik. Ma piękny czarno biały kolor.
Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia
Składniki:
Spód
- paczka ciastek Oreo (176 g)
- 30 g masła
Masa kremowa
- mascarpone 500 g (schłodzone)
- 8 ciastek Oreo
- 400 g śmietanka 36 % (schłodzona)
- 1/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja
- 8 ciastek Oreo (4 pokruszone, 4 wbite)
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie
- Spód
Dno tortownicy natłuszczamy delikatnie (nadmiar tłuszczu wycieramy). Całą paczkę ciastek kruszymy na pył w melakserze lub w woreczku rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Następnie masło roztopić (chwilę odczekać), dodać do zmielonych ciastek i wymieszać. Na koniec masę ciasteczkową wykładamy dno formy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Masa kremowa
W misie umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy, aż krem zgęstnieje. Następnie 8 ciastek Oreo kruszymy wałkiem w woreczku, dodajemy do masy (delikatnie mieszamy). Na koniec krem wykładamy na ciasteczkowy spód.
- Dekoracja
Cztery ciastka przeciać nożykiem wzdłuż na pół a resztę pokruszyć wałkiem w worku. Pokruszone wykładamy na tort a pocięte wciskamy delikatnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Tortownica ma 18 cm
Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/
A jaka pojemnosc smietanki30?
400 g a jeszcze lepiej będzie się ubijało 36%. Pozdrawiam!
Jest napisane 400 g
Jaka wielkość tortownicy jest w przepisie?
18 cm
Dzień dobry,
czy krem ze śmietany i mascarpone będzie wystarczająco gęsty bez żelatyny? Jakie wymiary blachy?
tak, będzie wystarczający
18 cm tortownica 
Jaka średnica tortownicy? I czy ciastka kruszyny całe z kremem?
Uzupełniłam, 18 cm
tak, całe 
Przepis na jaka wielkość blachy?
Już uzupełniłam
18 cm 
Uzupełniłam, 18 cm
Czy śmietankę najpierw ubić i dopiero dodać mascarpone?
tak
Ile dodajemy śmietany ?
400 g a najlepiej będzie się ubijała 36% :))
Czy wyjmuje Pani białą masę z ciastek? Czy kruszymy całość?
Jest napisane w przepisie
Całą paczkę ciastek kruszymy 
Dzień dobry, mam pytanie. Jak będą wyglądały proporcje na tortownicę 28 cm?
Proponuję podwoić składniki
Paczka czyli ile ciastek?
16
Może być prostokątna blacha
Może ale musi być malutkie, bo tak będzie niskie dosyć
Czy może być prostokątna blacha
??
Może ale musi być malutkie, bo tak będzie niskie dosyć ?
A moje pytanie brzmi jak łatwo i ładnie wyciągnąć to z tortownicy żeby się nie zniszczyło?
Myśli pani że to ciasto przeżyje 2 godzinną podróż w torbie termicznej z wkładami ?
Jak pani zrobiła tak ładne boki ciasta? Wychodzą tak same czy jakoś je pani wygładzala?
nożem obkroiłam delikatnie
myślę, że przeżyje, sama je kiedyś wiozłam na urodziny
nie wygładzałam ich jakoś specjalnie 
Czy przy krojeniu masa kremowa będzie wystarczająco gęsta? Nie rozpadnie się?
Tak
Wspaniały przepis, to co lubię-szybko i zawsze się uda. Ciasto zrobiło wrażenie,szczególnie na dzieciach, a do tego obłędny smak. Dziękuję za przepis,będę do niego wracać.
Dziękuję pięknie, bardzo mi miło!!
Dzień dobry, z jakim wyprzedzeniem najlepiej zrobić ciasto? Lepiej podawać na świeżo, czy lepsze będzie takie, które “przegryzie” się z lodówce jeden dzień?
Cześć!
I takie i takie jest super
Ale jeśli masz możliwość zrób dzień wcześniej. Pozdrawiam
Też wam wyszło takie miękkie, kremowe?
Witam. Ta smietanka to ma być gęsta czy płynna bo są dwa rodzaje.
36% najlepiej
Czy dodaje die śmietankę fix do ubijania śmietany?
Można ale naprawdę nie trzeba jak się używa śmietanki 36%
Czy ubic śmietane ze śmietankę fix ?
do 36% śmietanki nie trzeba
będzie fajne, delikatne 
Witam. Czy mascaropne może być o smaku karmelowym lub białej czekolady ? Czy to musi być zwykle ?
Może być, jasne!
Dawno temu robiłam to ciacho, szukałam przepisu i ten wpadł mi w ręce. Pyszny Oreo, łatwo,szybko i wszystkim smakuje. Polecam