Placuszki bananowe z tahini – przyznaję, że omlety, naleśniki, placki to najlepsze i najprostsze śniadanie dla mnie. Nie ma nic lepszego niż góra cieplutkich, pysznych placuszków.
Placuszki bananowe z tahini
Składniki
- 2 jajka (białka ubijam osobno z łyżeczką cukru wanilinowego)
- łyżeczka cukru wanilinowego
- gruszka
- łyżeczka tahini
- 2 banany małe (najlepiej dojrzałe)
- pół szklanki kefiru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Potrzebny czas: 15 minut
Przygotowanie
- Masa
Białka ubijamy z cukrem wanilinowym. Osobno żółtka, tahini, banany, kefir, mąkę (przesianą) – blendujemy. Gruszką kroimy w małą kostkę. Masę jajeczną łączymy delikatnie z białkiem i gruszką.
- Smażenie
Rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwę. Nakładamy ciasto łyżką, smażymy na rumiany kolor (to śniadanko dla dwóch osób). Całość ma 978 kcal, B: 31.4, T: 36.2, W: 136.7. Połowa to 490 kcal. Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/