Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Wyślij na Email
Telegram

Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia – pyszny, kremowy, szybki w przygotowaniu torcik. Ma piękny czarno biały kolor.

Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Składniki:

Spód

  • paczka ciastek Oreo (176 g)
  • 30 g masła

Masa kremowa

  • mascarpone 500 g (schłodzone)
  • 8 ciastek Oreo
  • 400 g śmietanka 30 % (schłodzona) lub 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Dekoracja

  • 8 ciastek Oreo (4 pokruszone, 4 wbite)

Potrzebny czas: 30 minut.

Przygotowanie

  1. Spód

    Dno tortownicy natłuszczamy delikatnie (nadmiar tłuszczu wycieramy). Całą paczkę ciastek kruszymy na pył w melakserze lub w woreczku rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Następnie masło roztopić (chwilę odczekać), dodać do zmielonych ciastek i wymieszać. Na koniec masę ciasteczkową wykładamy dno formy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

  2. Masa kremowa

    W misie umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy, aż krem zgęstnieje. Następnie 8 ciastek Oreo kruszymy wałkiem w woreczku, dodajemy do masy (delikatnie mieszamy). Na koniec krem wykładamy na ciasteczkowy spód.

  3. Dekoracja

    Cztery ciastka przeciać nożykiem wzdłuż na pół a resztę pokruszyć wałkiem w worku. Pokruszone wykładamy na tort a pocięte wciskamy delikatnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Tortownica ma 18 cm 🙂 Smacznego!

Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

36 odpowiedzi

  1. Dzień dobry,
    czy krem ze śmietany i mascarpone będzie wystarczająco gęsty bez żelatyny? Jakie wymiary blachy?

  2. A moje pytanie brzmi jak łatwo i ładnie wyciągnąć to z tortownicy żeby się nie zniszczyło?
    Myśli pani że to ciasto przeżyje 2 godzinną podróż w torbie termicznej z wkładami ?
    Jak pani zrobiła tak ładne boki ciasta? Wychodzą tak same czy jakoś je pani wygładzala?

    1. nożem obkroiłam delikatnie 🙂 myślę, że przeżyje, sama je kiedyś wiozłam na urodziny 🙂 nie wygładzałam ich jakoś specjalnie 🙂

  3. Wspaniały przepis, to co lubię-szybko i zawsze się uda. Ciasto zrobiło wrażenie,szczególnie na dzieciach, a do tego obłędny smak. Dziękuję za przepis,będę do niego wracać.

  4. Dzień dobry, z jakim wyprzedzeniem najlepiej zrobić ciasto? Lepiej podawać na świeżo, czy lepsze będzie takie, które “przegryzie” się z lodówce jeden dzień?

    1. Cześć! 🙂 I takie i takie jest super 🙂 Ale jeśli masz możliwość zrób dzień wcześniej. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.