Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia – pyszny, kremowy, szybki w przygotowaniu torcik. Ma piękny czarno biały kolor.

Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Składniki:

Spód

  • paczka ciastek Oreo (176 g)
  • 30 g masła

Masa kremowa

  • mascarpone 500 g (schłodzone)
  • 8 ciastek Oreo
  • 400 g śmietanka 30 % (schłodzona) lub 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Dekoracja

  • 8 ciastek Oreo (4 pokruszone, 4 wbite)

Potrzebny czas: 30 minut.

Przygotowanie

  1. Spód

    Dno tortownicy natłuszczamy delikatnie (nadmiar tłuszczu wycieramy). Całą paczkę ciastek kruszymy na pył w melakserze lub w woreczku rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Następnie masło roztopić (chwilę odczekać), dodać do zmielonych ciastek i wymieszać. Na koniec masę ciasteczkową wykładamy dno formy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

  2. Masa kremowa

    W misie umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy, aż krem zgęstnieje. Następnie 8 ciastek Oreo kruszymy wałkiem w woreczku, dodajemy do masy (delikatnie mieszamy). Na koniec krem wykładamy na ciasteczkowy spód.

  3. Dekoracja

    Cztery ciastka przeciać nożykiem wzdłuż na pół a resztę pokruszyć wałkiem w worku. Pokruszone wykładamy na tort a pocięte wciskamy delikatnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Tortownica ma 18 cm 🙂 Smacznego!

Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

36 odpowiedzi

  1. Dzień dobry,
    czy krem ze śmietany i mascarpone będzie wystarczająco gęsty bez żelatyny? Jakie wymiary blachy?

  2. A moje pytanie brzmi jak łatwo i ładnie wyciągnąć to z tortownicy żeby się nie zniszczyło?
    Myśli pani że to ciasto przeżyje 2 godzinną podróż w torbie termicznej z wkładami ?
    Jak pani zrobiła tak ładne boki ciasta? Wychodzą tak same czy jakoś je pani wygładzala?

    1. nożem obkroiłam delikatnie 🙂 myślę, że przeżyje, sama je kiedyś wiozłam na urodziny 🙂 nie wygładzałam ich jakoś specjalnie 🙂

  3. Wspaniały przepis, to co lubię-szybko i zawsze się uda. Ciasto zrobiło wrażenie,szczególnie na dzieciach, a do tego obłędny smak. Dziękuję za przepis,będę do niego wracać.

  4. Dzień dobry, z jakim wyprzedzeniem najlepiej zrobić ciasto? Lepiej podawać na świeżo, czy lepsze będzie takie, które “przegryzie” się z lodówce jeden dzień?

    1. Cześć! 🙂 I takie i takie jest super 🙂 Ale jeśli masz możliwość zrób dzień wcześniej. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

[instagram-feed]
Przepisy

Owsianka owocowa z piekarnika

Owsianka owocowa z piekarnika – sycące, pyszne i super proste, szybkie śniadanko. Płatki owsiane są tanie i łatwodostępne a z dodatkiem owoców, orzechów, jogurtów powstaje

Zobacz więcej
Przepisy

Pudding chlebowy z dżemem

Pudding chlebowy z dżemem – tradycyjny deser angielski to trochę taka chlebowa zapiekanka którą można zrobić na słodko i na słono. Jeżeli nie chcecie marnować

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź na bieżąco ;)