Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia – pyszny, kremowy, szybki w przygotowaniu torcik. Ma piękny czarno biały kolor.
Szybkie ciasto Oreo bez pieczenia
Składniki:
Spód
- paczka ciastek Oreo (176 g)
- 30 g masła
Masa kremowa
- mascarpone 500 g (schłodzone)
- 8 ciastek Oreo
- 400 g śmietanka 36 % (schłodzona)
- 1/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja
- 8 ciastek Oreo (4 pokruszone, 4 wbite)
Potrzebny czas: 30 minut.
Przygotowanie
- Spód
Dno tortownicy natłuszczamy delikatnie (nadmiar tłuszczu wycieramy). Całą paczkę ciastek kruszymy na pył w melakserze lub w woreczku rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Następnie masło roztopić (chwilę odczekać), dodać do zmielonych ciastek i wymieszać. Na koniec masę ciasteczkową wykładamy dno formy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Masa kremowa
W misie umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy, aż krem zgęstnieje. Następnie 8 ciastek Oreo kruszymy wałkiem w woreczku, dodajemy do masy (delikatnie mieszamy). Na koniec krem wykładamy na ciasteczkowy spód.
- Dekoracja
Cztery ciastka przeciać nożykiem wzdłuż na pół a resztę pokruszyć wałkiem w worku. Pokruszone wykładamy na tort a pocięte wciskamy delikatnie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Tortownica ma 18 cm 🙂 Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/
46 odpowiedzi
A jaka pojemnosc smietanki30?
400 g a jeszcze lepiej będzie się ubijało 36%. Pozdrawiam!
Jest napisane 400 g
Jaka wielkość tortownicy jest w przepisie?
18 cm 🙂
Dzień dobry,
czy krem ze śmietany i mascarpone będzie wystarczająco gęsty bez żelatyny? Jakie wymiary blachy?
tak, będzie wystarczający 🙂 18 cm tortownica 🙂
Jaka średnica tortownicy? I czy ciastka kruszyny całe z kremem?
Uzupełniłam, 18 cm 🙂 tak, całe 🙂
Przepis na jaka wielkość blachy?
Już uzupełniłam 🙂 18 cm 🙂
Uzupełniłam, 18 cm 🙂
Czy śmietankę najpierw ubić i dopiero dodać mascarpone?
tak 🙂
Ile dodajemy śmietany ?
400 g a najlepiej będzie się ubijała 36% :))
Czy wyjmuje Pani białą masę z ciastek? Czy kruszymy całość?
Jest napisane w przepisie 🙂 Całą paczkę ciastek kruszymy 🙂
Dzień dobry, mam pytanie. Jak będą wyglądały proporcje na tortownicę 28 cm?
Proponuję podwoić składniki 🙂
Paczka czyli ile ciastek?
16
Może być prostokątna blacha
Może ale musi być malutkie, bo tak będzie niskie dosyć 🙂
Czy może być prostokątna blacha
??
🙂
Może ale musi być malutkie, bo tak będzie niskie dosyć ?
A moje pytanie brzmi jak łatwo i ładnie wyciągnąć to z tortownicy żeby się nie zniszczyło?
Myśli pani że to ciasto przeżyje 2 godzinną podróż w torbie termicznej z wkładami ?
Jak pani zrobiła tak ładne boki ciasta? Wychodzą tak same czy jakoś je pani wygładzala?
nożem obkroiłam delikatnie 🙂 myślę, że przeżyje, sama je kiedyś wiozłam na urodziny 🙂 nie wygładzałam ich jakoś specjalnie 🙂
Czy przy krojeniu masa kremowa będzie wystarczająco gęsta? Nie rozpadnie się?
Tak 🙂
Wspaniały przepis, to co lubię-szybko i zawsze się uda. Ciasto zrobiło wrażenie,szczególnie na dzieciach, a do tego obłędny smak. Dziękuję za przepis,będę do niego wracać.
Dziękuję pięknie, bardzo mi miło!! 🙂
Dzień dobry, z jakim wyprzedzeniem najlepiej zrobić ciasto? Lepiej podawać na świeżo, czy lepsze będzie takie, które “przegryzie” się z lodówce jeden dzień?
Cześć! 🙂 I takie i takie jest super 🙂 Ale jeśli masz możliwość zrób dzień wcześniej. Pozdrawiam
Też wam wyszło takie miękkie, kremowe?
Witam. Ta smietanka to ma być gęsta czy płynna bo są dwa rodzaje.
36% najlepiej 🙂
Czy dodaje die śmietankę fix do ubijania śmietany?
Można ale naprawdę nie trzeba jak się używa śmietanki 36% 🙂
Czy ubic śmietane ze śmietankę fix ?
do 36% śmietanki nie trzeba 🙂 będzie fajne, delikatne 🙂
Witam. Czy mascaropne może być o smaku karmelowym lub białej czekolady ? Czy to musi być zwykle ?
Może być, jasne!
Dawno temu robiłam to ciacho, szukałam przepisu i ten wpadł mi w ręce. Pyszny Oreo, łatwo,szybko i wszystkim smakuje. Polecam 🙂