Mój fit sernik na zimno składa się ze spodu owsiano – śliwkowego, kremu z owoców, galaretki bez cukru oraz serka wiejskiego. Z pewnością mogę wam go polecić.
Przepis na fit sernik na zimno truskawkowy z galaretką bez cukru
Przygotowanie spodu fit sernik na zimno – składniki
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- banan
- 50 g wiórków kokosowych
Masa sernikowa
- 3 opakowania Skyr naturalny (opakowanie 150 g, kupicie w biedronce np)
- 2 opakowania serka wiejskiego ( opakowanie po 200 g – standard)
- Skyr waniliowy (jeśli macie w domu jakiś serek waniliowy też może być, opakowanie 150 g)
- 2 galaretki bez cukru truskawkowe
- 2 łyżki miodu / cukru / ksylitolu / erytrytolu
- borówki lub jagody świeże lub mrożone (dałam 200 g mrożonych borówek)
- truskawki świeże lub mrożone (dałam 250 g truskawek mrożonych)
- łyżka żelatyny + pół szklanki wrzątku
Dodatki
- mrożone owoce (truskawki, borówki lub jagody)
Warte uwagi!
Jeśli będziemy korzystać z mrożonych owoców musimy je wyciagnąć wcześniej żeby każdy blender sobie z nimi poradził.
Przepis na fit sernik na zimno truskawkowy z galaretką bez cukru
Potrzebny czas: 40 minut
Przygotowanie spodu
- Spód sernika
Płatki owsiane (100g) razem ze śliwkami (100g) zalać wrzątkiem i na 20 min odstawić, następnie dodajemy resztę składników banan, miód (1 łyżkę), kakao (2 łyżeczki kakao), wiórki kokosowe (50 g). Następnie wszystko razem blendujemy.
- Forma
Spód rozkładamy na formie (u mnie forma do tortów – 25 cm), następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 min ( podczas gdy spód jest w lodówce my możemy zabrać się za masę)
- Galaretka
Galaretkę (2 opakowania) rozpuszczamy w 1 szklance wody i czekamy aż się schłodzi (warte uwagi – tak aby nie stężała). Na koniec dodajemy wedle uznania erytrytol / ksylitol.
- Masa
Następnie owoce (250 g truskawek i 200 g borówek) dzielimy na pół (jedną połowę dodajemy do masy a drugą odstawiamy). Następnie blendujemy naszą połowę owoców, skyr naturalny (3 opakowanie po 150g), skyr waniliowy lub inny serek waniliowy po 150g), serek wiejski (2 opakowania po 200g), miód (2 łyżki). Przestudzoną galaretkę dodajemy do masy (blendujemy lub mieszamy). Drugą połowę owoców dodajemy do masy ale mieszamy łyżką delikatnie. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i dodajemy powoli do masy.
- Na koniec
Na koniec masę delikatnie wylewamy na nasz spód i wkładamy do lodówki na 2/3 godziny.
Smacznego!
Godne uwagi!
Godne uwagi – masa będzie rzadka, nie przejmuj się (dojdzie w lodówce).

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/