Owsianka kokosowa z mango

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Owsianka kokosowa z mango to idealne śniadanie na słodko. Oczywiście jest najczęściej wybieraną przeze mnie opcją ponieważ jest szybka i smaczna. Kokos i mango to świetne połączenie, które okazało się dla mnie hitem. Jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy, zawiera rownież sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Jak kupić dobre mango? Dobre i dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego oraz być odpowiednio miękkie. Najlepiej komponuje się z imbirem i sokiem z limonki. Idealne do ciast (serników), śniadań na słodko. rożmych przystawek z szynką, łososiem.

Owsianka kokosowa z mango

Jak obrać mango?

Mango należy dokładnie umyć pod wodą. Owoc kładziemy w pozycji pionowej, ogonkiem do dołu. Następnie należy przytrzymać owoc i odkroić szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Potem miąższ wystarczy pokroić w kratkę a skórkę z naciętym miąższem odwrócić na lewą stronę. Kostki mango same powinny oddzielić się od siebie, następnie odkrajamy kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.

Owsianka kokosowa z mango – składniki

  • półtorej szklanki napoju kokosowego/ półtorej szklanki wody
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • pół mango (świeży lub mrożony)
  • 2 łyżki ulubionych orzechów ( w moim przypadku są to migdały)
  • pół granatu
  • pół banana
  • łyżeczka miodu / cukru / ksylitolu

Sposób przygotowania

Potrzebny czas: 20 min..

Sposób przygotowania

  1. Owsianka

    Zagotować napój kokosowy lub wodę(półtorej szklanki). Następnie wsypać płatki owsiane (pół szklanki) i wiórki kokosowe (łyżeczka), gotować 6 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  2. Owoce

    Podczas gdy płatki się gotują obieramy i kroimy nasze mango (lub zblendujemy) oraz pokroić pół banana.

  3. Dodatki

    Na koniec gotową owsiankę wymieszać z łyżeczką miodu, dodać owoce i posypać orzechami.

Mango samo w sobie jest bardzo słodkie więc nie trzeba dodawać miodu. SMACZNEGO!

Owsianka kokosowa z mango, granatem, migdałami, bananem i płatkami owsianymi.

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

domowe cukierki, kulki czekoladowe, kulki domowe ferrero, słodycze z fasoli, zdrowe słodycze, zdrowe słodycze przepis, przepis czekoladki, przepis praliny
Fit słodycze

Kulki Ferrero Rocher z fasoli

Kulki Ferrero Rocher z fasoli – Kto kojarzy kulki Ferrero? Ja je ubóstwiam! Stwierdziłam, że muszę je zrobić w zdrowszej wersji. Pomysł trochę szalony, jednak

Zobacz więcej
Fit słodycze

Muffiny z fasoli czerwonej

Muffiny z fasoli czerwonej! Lubicie ciasta,ciasteczka, babeczki bez mąki – kiedyś takich wyrób cukierniczy byłby nie do pomyślenia (chodzi mi o nasze babcie) a teraz?

Zobacz więcej
Fit ciasta

Ciasto fit kinder country

Ciasto fit kinder country – to ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Idealne połączenie waniliowej masy z czekoladową. Kilka składników, chwila roboty. Ciasto fit kinder country

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź na bieżąco ;)