loader image

Owsianka kokosowa z mango

Udostępnij przepis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Owsianka kokosowa z mango to idealne śniadanie na słodko. Oczywiście jest najczęściej wybieraną przeze mnie opcją ponieważ jest szybka i smaczna. Kokos i mango to świetne połączenie, które okazało się dla mnie hitem. Jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy, zawiera rownież sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Jak kupić dobre mango? Dobre i dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego oraz być odpowiednio miękkie. Najlepiej komponuje się z imbirem i sokiem z limonki. Idealne do ciast (serników), śniadań na słodko. rożmych przystawek z szynką, łososiem.

Owsianka kokosowa z mango

Jak obrać mango?

Mango należy dokładnie umyć pod wodą. Owoc kładziemy w pozycji pionowej, ogonkiem do dołu. Następnie należy przytrzymać owoc i odkroić szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Potem miąższ wystarczy pokroić w kratkę a skórkę z naciętym miąższem odwrócić na lewą stronę. Kostki mango same powinny oddzielić się od siebie, następnie odkrajamy kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.

Owsianka kokosowa z mango – składniki

  • półtorej szklanki napoju kokosowego/ półtorej szklanki wody
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • pół mango (świeży lub mrożony)
  • 2 łyżki ulubionych orzechów ( w moim przypadku są to migdały)
  • pół granatu
  • pół banana
  • łyżeczka miodu / cukru / ksylitolu

Sposób przygotowania

Potrzebny czas: 20 min..

Sposób przygotowania

  1. Owsianka

    Zagotować napój kokosowy lub wodę(półtorej szklanki). Następnie wsypać płatki owsiane (pół szklanki) i wiórki kokosowe (łyżeczka), gotować 6 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  2. Owoce

    Podczas gdy płatki się gotują obieramy i kroimy nasze mango (lub zblendujemy) oraz pokroić pół banana.

  3. Dodatki

    Na koniec gotową owsiankę wymieszać z łyżeczką miodu, dodać owoce i posypać orzechami.

Mango samo w sobie jest bardzo słodkie więc nie trzeba dodawać miodu. SMACZNEGO!

Owsianka kokosowa z mango, granatem, migdałami, bananem i płatkami owsianymi.

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fit ciasta

Malinowa chmurka fit przepis

Malinowa chmurka fit przepis – tego ciasta nie muszę Wam chyba przedstawiać. Chmurka gości często na wielu imprezach. Beza z kremem i owocami to połączenie

Zobacz więcej
Fit ciasta

Pudding czekoladowy fit na zimno

Pudding czekoladowy fit na zimno – ekspresowy, pyszny pudding czekoladowy. Kiedy nachodzi Cię ochota na coś czekoladowego.. polecam ten szybki deser! Można dodać do puddingu

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco ;)