Owsianka kokosowa z mango

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Wyślij na Email
Telegram

Owsianka kokosowa z mango to idealne śniadanie na słodko. Oczywiście jest najczęściej wybieraną przeze mnie opcją ponieważ jest szybka i smaczna. Kokos i mango to świetne połączenie, które okazało się dla mnie hitem. Jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy, zawiera rownież sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Jak kupić dobre mango? Dobre i dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego oraz być odpowiednio miękkie. Najlepiej komponuje się z imbirem i sokiem z limonki. Idealne do ciast (serników), śniadań na słodko. rożmych przystawek z szynką, łososiem.

Owsianka kokosowa z mango

Jak obrać mango?

Mango należy dokładnie umyć pod wodą. Owoc kładziemy w pozycji pionowej, ogonkiem do dołu. Następnie należy przytrzymać owoc i odkroić szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Potem miąższ wystarczy pokroić w kratkę a skórkę z naciętym miąższem odwrócić na lewą stronę. Kostki mango same powinny oddzielić się od siebie, następnie odkrajamy kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.

Owsianka kokosowa z mango – składniki

  • półtorej szklanki napoju kokosowego/ półtorej szklanki wody
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • pół mango (świeży lub mrożony)
  • 2 łyżki ulubionych orzechów ( w moim przypadku są to migdały)
  • pół granatu
  • pół banana
  • łyżeczka miodu / cukru / ksylitolu

Sposób przygotowania

Potrzebny czas: 20 min..

Sposób przygotowania

  1. Owsianka

    Zagotować napój kokosowy lub wodę(półtorej szklanki). Następnie wsypać płatki owsiane (pół szklanki) i wiórki kokosowe (łyżeczka), gotować 6 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  2. Owoce

    Podczas gdy płatki się gotują obieramy i kroimy nasze mango (lub zblendujemy) oraz pokroić pół banana.

  3. Dodatki

    Na koniec gotową owsiankę wymieszać z łyżeczką miodu, dodać owoce i posypać orzechami.

Mango samo w sobie jest bardzo słodkie więc nie trzeba dodawać miodu. SMACZNEGO!

Owsianka kokosowa z mango, granatem, migdałami, bananem i płatkami owsianymi.

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

zupa paprykowa, zupa, zupa krem, zupa paprykowa krem, zupa krem paprykowa, paprykowa zupa, przepisy, zdrowe przepisy
Obiad

Zupa krem paprykowa przepis

Zupa krem paprykowa przepis – zupa paprykowa krem i wersja klasyczna to dla mnie niebo! Jestem chyba największą fanką zup krem jaka istnieje. Mogłabym jeść

Zobacz więcej
sernik, fit sernik, sernik fit, sernik kitkat, sernik kitkat orzechowy, sernik orzechowy, fit ciasto
Fit ciasta

Sernik KitKat orzechowy FIT

Sernik KitKat orzechowy FIT – oczywiście nazwa nie jest przypadkowa, znacie batoniki KitKat? Ja je uwielbiam a ten serniczek to odsłona wersji orzechowej. Serniczek KitKat

Zobacz więcej
Przepisy

Placuszki na kefirze kokosowe

Placuszki na kefirze kokosowe – uwielbiam kombinować ze śniadaniami, szczególnie z placuszkami. Były już czekoladowe, waniliowe, budyniowe, orkiszowe, jaglane, owsiane ale te podbiły moje serducho.

Zobacz więcej