Kulki Ferrero Rocher z fasoli – Kto kojarzy kulki Ferrero? Ja je ubóstwiam! Stwierdziłam, że muszę je zrobić w zdrowszej wersji. Pomysł trochę szalony, jednak taki smak ciężko odwzorować. Ale ja jestem szalona i spróbowałam i chociaż smak nie jest 1:1 to jestem bardzo z siebie zadowolona. Z pewnością możesz je zaserwować swoich dzieciaczkom. Mam nadzieję, że odczarujemy fasolę tymi kulkami. Kiedyś odczarowałam brownie, nikt nawet jej nie wyczuł. Tak samo w tych kulkach według narzeczonego ich nie czuć. Kiedy ja coś robię, wiem zawsze co jest w środku więc ciężko mi udawać, że tam tego nie ma. Kuleczki z fasoli oblane przepyszną czekoladą z kawałkami orzechów.
Kulki Ferrero Rocher z fasoli
Składniki:
- puszka fasoli białej
- łyżka kakao
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki owsianej / zmielone płatki owsiane
- 2 łyżki cukru / ksylitolu / erytrytolu
- 3 łyżki mleka w proszku
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50 g orzechów ziemnych
- łyżeczka oleju lub oleju kokosowego
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Fasolę odsączyć i przepłukać pod wodą. Fasolę blendujemy, do fasoli dodajemy resztę składników i wszystko blendujemy lub bardzo dokładnie mieszamy. Wstawiamy masę do lodówki na godzinę, wyciągamy i formujemy kulki, najlepiej lekko zmoczyć ręce. Formujemy kulki wyjdzie około 17/18 sztuk.
- Przygotowanie
Na koniec czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem. Orzeszki kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do masy. Gotowe kulki moczymy w naszej polewie i wstawiamy do lodówki.

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz jeszcze więcej przepisów i pomysłów na jedzenie
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/