loader image

Fit babka jogurtowa z owocami

babka jogurtowa z owocami

Udostępnij przepis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram

Skoro już jesteśmy w temacie przekąsek to ta łatwa w przygotowaniu fit babka jogurtowa z owocami jest idealną propozycją! Przede wszystkim fit babka jogurtowa z owocami (z malinami, z jagodami, z mango) bez dodatku cukru sprawdzi się doskonale jako dodatek do porannej kawy czy herbaty lub jako uzupełnienie naszego lunchbox’a. Jest lekka i niezapychająca, z niewielką ilością kalorii w jednej porcji. Z pewnością przepis na szklanki ułatwi Wam odmierzanie składników.

Fit Babka jogurtowa z owocami

Do mojego przepisu użyłam mąki orkiszowej – trudno doczekać się z nią zakalca. Polecam ją głównie do ciasteczek, babek, spodów do pizza i chlebów. Mąka orkiszowa jest bogata w białko, magnez, żelazo, błonnik, witaminy B3, B6. Ma bardzo dużo zalet, obniża poziom cholesterolu we krwi, zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, powoduje uczucie nasycenia, chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Z kolei mąka orkiszowa razowa (typ 2000) dobrze miesza się z innymi mąkami, wpływając na lekkość wypieków. W związku z tym jest idealna do produkcji ciemnego chleba o orzechowym aromacie.

Składniki – fit babka jogurtowa z owocami

  • mały jogurt naturalny (150g) – może być zwykły lub gęsty / grecki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić na inną)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny (pół cytryny)
  • owoce (maliny, mango, jagody świeże lub mrożone)

Warte uwagi!

Jeśli będziemy korzystać z mrożonych owoców musimy je wyciagnąć wcześniej żeby były gotowe do jedzenia.

Przygotowanie

Potrzebny czas: 1 godz..

Przygotowanie masy + pieczenie

  1. Krok 1

    Do misy wbić 3 jajka. Jajka ubić mikserem. Następnie cały czas miksując dodać 2 łyżki miodu, 1/4 szklanki oleju, jogurt i tartą skórkę z połowy cytryny.

  2. Krok 2

    Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypywać powoli do reszty, następnie miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy bez grudek.

  3. Krok 3

    Masę wlać do formy poprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, dodać owoce w tym przypadku są to jagody, maliny i mango.

  4. Krok ostatni

    Na zakończenie piec w nagrzanym piekarniku do 180° od 40 do 50 minut aż do suchego patyczka. Smacznego!


Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fit ciasta

Fit Oreo ciasto jednoporcjowe

Fit Oreo ciasto jednoporcjowe – jeśli uwielbiacie ciastka Oreo koniecznie musicie wypróbować przepis na tą jednopocjówkę! Fit Oreo ciasto jednoporcjowe Składniki 80 ml mleczka kokosowego

Zobacz więcej
Przepisy

Pudding chlebowy z dżemem

Pudding chlebowy z dżemem – tradycyjny deser angielski to trochę taka chlebowa zapiekanka którą można zrobić na słodko i na słono. Jeżeli nie chcecie marnować

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco ;)