Belriso truskawkowe ciasto jednoporcjowe – ryż z truskawami to mój smak z dzieciństwa. Do tej pory uwielbiam to połączenie. Nie wyobrażam sobie sezonu bez koktajlu z truskawek, ciasta czy makaronu z truskawkami.
Belriso truskawkowe ciasto jednoporcjowe
- 220 ml mleka 0.5%
- 60 g białego ryżu
- 20 g odżywki białkowej wanilia
- 70 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżka dżemu truskawkowego 100% z owoców
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki Skyru z piątnicy
- słodzidło opcjonalnie (erytrol)
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie
- Wartwa z ryżem
Ryż zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (jeśli ryż wchłonie wam mleko a ryż dalej będzie twardy, możecie zawsze trochę dolać). Kiedy ryż nam stygnie do pojemnika blendera dodajemy jogurt naturalny, skyr, odżywkę i blendujemy. Następnie żelatynę (łyżeczkę) rozpuszczamy w gorącej wodzie (100ml), studzimy i dodajemy do naszej masy jogurtowej i blendujemy. Ryż łączymy z masą i wkładamy do lodóweczki tak na 2 godzinki.
- Wartwa truskawkowa
Truskawki wrzucamy do garnuszka i zalewamy wodą (50ml). Tak całość gotujemy, truskawki rozgniatamy delikatnie. Następnie dodajemy łyżeczką żelatyny, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu mieszamy z łyżką dżemu i wykładamy do pojemnika na masę jogurtową. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Całość ma 400 kcal, B:47g, T:1.7, W:48.2.
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/