Gofry dyniowe zdrowe śniadanie – jeśli po ugotowaniu zupki dyniowej, zrobieniu placuszków dyniowych, ciasta dyniowego zostało ci jeszcze puree z dyni to czas na gofry. Jest to świetne śniadanie, bardzo wartościowe i do tego możemy szaleć z dodatkami warzywnymi bo dynia sama w sobie ma raczej neutralny smak. Jeśli szukacie przepisu na placuszki dyniowe to również pojawią się na stronie. Warto kombinować i dokładać warzywka i owoce gdzie się da z przewagą warzyw oczywiście. Więcej warzyw, spacerów i wody to już pierwsze dobre podejście do naszych zdrowych nawyków, które warto wypracować.
Gofry dyniowe zdrowe śniadanie – składniki
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej / owsianej / pszennej / orkiszowej
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 100 g kefiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- łyżka erytrytolu / ksylitolu / cukru
- cynamon
- 2 jajka
- szczypta soli
Potrzebny czas: 20 minut
Przygotowanie:
- Ciasto na gofry
Gofrownice nagrzewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli a resztę skłaników blendujemy osobno. Wszystko łączymy delikatnie mieszając. Na rozgrzanej gofrownicy pieczemy około 5 minut.
- Dodatki
Do gofrów można dać owoce jak i warzywa. Świetnie sprawdzą się pomidorki, sos domowej roboty, awokado, hummus. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/