Dżem z żurawiny prosty przepis – oj taka konfitura, dżem idealnie nadaje się do kaczki czy smażonego sera. Z pewnością taki dżem będzie też idealny do ciast, owsianek czy placuszków na śniadanie. Taką konfiturę bez wątpienia możecie robić cały rok. Jeśli chcesz do przepisu możesz użyć świeżej żurawiny. Wystarczy dobrze ją przepłukać pod zimną wodą, przebrać i wyrzucić zepsute owoce. Żurawina pasuję również do mięs pieczonych: kaczka, gęś, indyk. Nie wiem czy jedliście pieczeń rzymską z żurawiną, ale bardzo polecam! Jeśli chodzi o sery najczęściej wcinam dżem z camembertem. Ale wiem, że ludzie kochają z serami smażonymi, pieczonymi, oscypkami. Może mnie czymś zaskoczycie? Do czego Wy używacie takiej żurawiny?
Dżem z żurawiny prosty przepis
Składniki:
- 2 szklanki żurawiny suszonej
- 1 szklanka wody, tak żeby zalać żurawinę
- sok z limonki jednej lub cytryny
- łyżka cukru / ksylitolu / erytrytolu lub więcej
- sok z połowy pomarańczy
Potrzebny czas: 45 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Zalewamy w garnku żurawinę woda, tak żeby ja zakryć i zagotowujemy. Do tego wlewamy sok z pomarańczy i limonki, coś do posłodzenia, gotujemy tak jeszcze aż żurawina zrobi się miękka i całość zgęstnieje (około 20/30min).
- Przygotowanie
Kiedy żurawina troszkę przestygnie całość blendujemy.

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz jeszcze więcej przepisów i pomysłów na jedzenie
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/