dżem, dżemy, powidła, powidła z jabłek, dżem z jabłek
Fit słodycze Przepisy Śniadania

Dżem powidła z jabłek

Dżem powidła z jabłek – to klasyka naszych polskich przetworów. Ten smak, zapach, ja robię zawsze mnóstwo słoików, to dla mnie idealna opcja do słynnej szarlotki ponieważ robię tylko ciasto kruche. Wykładam jabłka na ciasto i deser gotowy. Z dodatkiem jabłek też wyjdą inne pyszne ciasta, deserki. Oczywiście moja słynna owsianka szarlotka także bardzo ale to bardzo polecam robić takie dżemy z jabłek. Zrobimy z nich obłędnego omleta szarlotkę, którego uwielbiam z dodatkiem polewy orzechowej, po prostu niebo w gębie.

Dżem powidła z jabłek

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 50 g erytrytolu / ksylitolu / cukru (możecie dodać mniej lub więcej, próbujcie)
  • sok z połowy cytryny
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  • cynamon (ja uwielbiam dużo więc dałam łyżkę)
  • odrobina wody

Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Połowę jabłek wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i troszkę wody. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy drugą część jabłek, dodajemy słodzidło jakie używamy, cynamon i goździki (jeśli jabłka się przypalają możesz zawsze dolać wody).

  2. Przygotowanie

    Smażymy aż do uzyskania małych, miękkich kawałków w gęstym musie. Jabłka przelewamy do wyparzonego słoika i odwracamy do góry dnem (jeśli nie macie pewności czy zakrętki dobrze chwycił, możemy je dodatkowo zagotować w wodzie, zapasteryzować).

dżem, dżemy, powidła, powidła z jabłek, dżem z jabłek

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *