Dżem czekośliwka śliwkowe z czekoladą – domowe powidła śliwkowo – czekoladowe. Smakuje jak przepyszny czekoladowy krem z dodatkiem owoców, naprawdę bardzo polecam. Przetwory robię często ale mało, u nas czekośliwka schodzi w moment. Przepis zdecydowanie dla fanów czekolady i śliwek. Idealne do owsianki rano na śniadanie, do naleśników, placuszków, gofrów, omletów. Możecie szaleć i dodawać ją wszędzie.
Dżem czekośliwka śliwkowe z czekoladą
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 30 g kakao
- 50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- 60 g erytrytolu do posłodzenia (może tez być ksylitol lub cukier, próbujcie i dodajcie według siebie)
Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut
Przygotowanie
- Przygotowanie
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Śliwki przekładamy do garnka, dodajemy erytrytol lub inne słodzidło i gotujemy na małym ogniu, tak żeby puściły sok i się rozpadły (możecie dodać odrobinę wody, żeby się nie przypaliły). To już opcjonalnie czy chcecie i musicie dodawać ponieważ naturalnie same puszczą soki.
- Czekolada
Kiedy śliwki się już rozpadną dodajemy kakao i czekoladę, dokładnie mieszamy. Gorące śliwki przelewamy do wyparzonego słoika i odwracamy do góry dnem (jeśli nie macie pewności czy zakrętki dobrze chwyciły, możemy je dodatkowo zagotować w wodzie, zapasteryzować).
Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/