Zupa krem z soczewicy przepis – Zupy krem to dla mnie niesamowita sprawa, można do niej wrzucić masę pysznych i zdrowych produktów. Ciecierzycę, soczewicę, masę różnych pysznych warzyw. Wszystkie są proste a taki garnek możemy zrobić na dwa dni, do tego prażone pestki, domowe grzanki, parmezan. A jeszcze jak mamy swój domowy bulion, kostkę czy sprawdzamy składy takich produktów to taka zupka jest masą dobroci dla nas. Taka zupa szybciutko rozgrzewa i za każdym razem smakuje tak samo dobrze. Kocham te zupy ponieważ dzięki nim jemy dużo warzywek i tak naprawdę każdą możemy zrobić na swój własny sposób, pod siebie.
Zupa krem z soczewicy przepis
Składniki:
- 150 g soczewicy czerwonej
- 180 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 800 ml wody
- piramidka smaku Lidl (macie zdjęcie w moich wyróżnionych relacjach na instagramie @dietanaluziepl “ulubieńcy”
- puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy / oleju
- 200 ml mleczka kokosowego
- 170 g marchwi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: chili (według uznania), pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, kmin rzymski i opcjonalnie paprykę wędzoną
Potrzebny czas: 1 godzina
Przygotowanie
- Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, olej podgrzewamy w dużym garnku. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do garnka wrzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Jak cebula się zeszkli dolewamy wodę, dodajemy piramidkę smaku, soczewicę, pomidory, marchew (pokrojoną w kostkę) i sos sojowy. Warzywa gotujemy do miękkości, a na koniec dolewamy mleczko kokosowe i sok z cytryny.
- Przygotowanie
Wszystko blendujemy i podajemy z grzankami (kawałki pieczywa na oliwie z czosnkiem i ziołami).

Jeśli podoba Ci się pomysł to będzie mi miło jak udostępnisz 🙂
Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Zapraszam na mój Instagram, gdzie znajdziesz więcej przepisów
https://www.instagram.com/dietanaluziepl/