Ciasteczka kruche mocno czekoladowe – ciężko im się oprzeć. Są bardzo kruche i bardzo czekoladowe , czyli takie jak uwielbiam. Te ciastka rozpływają się w ustach. Nie dość, że to idealna słodość do kawki to jeszcze super się przechowują.
Ciasteczka kruche mocno czekoladowe
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady 100 g (70%)
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie
- Ciasto
Masło ucieramy, dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. Następnie gorzką czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do masy. Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pieczenie
Po wyciągnięciu robimy małe kuleczki, które przygniatamy i wykładamy na blachę (mi wychodzi 12 ciastek). Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni/pieczemy 5 min, następnie w 150 stopniach/15 min. Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/