Chlebek bananowy bez cukru – wilgotny, słodki i najważniejsze szybki w przygotowaniu. Dodatkami do chlebka mogą być: kawałki czekolady, rodzynki, cynamon,orzechy. Zapraszamy na nasz instagram
Chlebek bananowy bez cukru
Składniki
- 3 duże lub 4 małe dojrzałe banany a najlepiej przedojrzałe
- jajko
- 70 g masła
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- półtora szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Potrzebny czas: 1 godzina
Przygotowanie
- Krok 1
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej a masło najlepiej roztopić w rondlu lub na patelni na bardzo małym ogniu (żeby dobrze nam się połączyło z resztą składników).
- Krok 2
Następnie mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
- Krok 3
Możecie ale nie musicie używać w tym przepisie miksera. W naczyniu lub misie miksera mieszamy/miksujemy (na małych obrotach) masło z rozgniecionymi bananami (możecie to zrobić widelcem). Następnie dodajemy jajko (które lekko roztrzepujemy), wanilię.
- Krok ostatni
Na koniec dodajemy mąkę z sodą i szyczyptą soli. Mieszamy lub miksujemy tylko do połączenia sie składników. Następnie ciasto wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Chlebek pieczemy około 50/60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( do tzw suchego patyczka) Smacznego!

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?
Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/
Witam czy zamiast mąki przennej można dać orkiszową? Jesli tak to w jakich proporcjach
tak, można, w takich samych proporcjach