Fit ciasta Przepisy Śniadania Wypieki

Chlebek bananowy bez cukru

Chlebek bananowy bez cukru – wilgotny, słodki i najważniejsze szybki w przygotowaniu. Dodatkami do chlebka mogą być: kawałki czekolady, rodzynki, cynamon,orzechy. Zapraszamy na nasz instagram

Chlebek bananowy bez cukru

Składniki

  • 3 duże lub 4 małe dojrzałe banany a najlepiej przedojrzałe
  • jajko
  • 70 g masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • półtora szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Potrzebny czas: 1 godzina

Przygotowanie

  1. Krok 1

    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej a masło najlepiej roztopić w rondlu lub na patelni na bardzo małym ogniu (żeby dobrze nam się połączyło z resztą składników).

  2. Krok 2

    Następnie mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.

  3. Krok 3

    Możecie ale nie musicie używać w tym przepisie miksera. W naczyniu lub misie miksera mieszamy/miksujemy (na małych obrotach) masło z rozgniecionymi bananami (możecie to zrobić widelcem). Następnie dodajemy jajko (które lekko roztrzepujemy), wanilię.

  4. Krok ostatni

    Na koniec dodajemy mąkę z sodą i szyczyptą soli. Mieszamy lub miksujemy tylko do połączenia sie składników. Następnie ciasto wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Chlebek pieczemy około 50/60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( do tzw suchego patyczka) Smacznego!

Chleb bananowy bez cukru z orzechami

Sprawdź resztę moich przepisów z pewnością znajdziesz coś dla siebie ?

Zapraszamy na nasz instagram https://www.instagram.com/roksanaptaszek/

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *