Przygotowanie kawy w terenie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Wyślij na Email
Share on telegram
Telegram


Przygotowanie kawy w terenie

Każdy, kto choć raz spróbował, ten wie, że kubek kawy wypity podczas postoju w drodze na górski szczyt, na polanie w lesie, kiedy zbieramy siły na kolejne kilometry rowerowej wyprawy czy nad brzegiem jeziora tuż przed następnym etapem spływu kajakowego, wprawia w świetny nastrój na cały dzień i pozwala sprostać nadchodzącym wyzwaniom. Jeżeli do tego poświęcimy odrobinę czasu i środków na kawowy zestaw wyprawowy, będziemy delektować się pysznym smakiem kawy jakości speciality i nie będziemy skazani na saszetki z rozpuszczalną kawą wymieszaną z cukrem i mlekiem w proszku.

AeroPress

Jednym z najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy jest AeroPress. Wersja standardowa lub wersja Go sprawdzą się znakomicie w każdych warunkach. Aeropress jest lekki, bardzo prosty w użyciu, łatwy do mycia i w zasadzie niezniszczalny w podróży. Do tego pozwala zminimalizować sprzęt towarzyszący, gdyż nie wymaga ani precyzyjnego polewania a w metodzie odwróconej, możemy zagotować wodę na palniku gazowym w tym samym naczyniu, do którego zaraz potem przelejmy kawę. Sam proces parzenia zajmie nam około dwu minut.

Poniżej podaje przykładowy przepis, idealnie sprawdzający się w podróży:

  1. Ustawiamy AeroPress w pozycji odwróconej.
  2. Wsypujemy 15 g kawy, średni przemiał.
  3. Dolewamy 210 g wody, minutę-dwie po jej zagotowaniu.
  4. Po minucie mieszamy kawę w AeroPressu.
  5. Nakręcamy filtr na AeroPress.
  6. Po około 90 sekundach od zalania kawy wodą odwracamy AeroPress i umieszczamy na naszym kubku.
  7. Przeciskamy kawę, powolnym stabilnym ruchem, powinno nam to zając około 30 sekund.

Przepis prosty, kawa, jeżeli tylko użyjemy dobrych ziaren, będzie wybitnie smaczna.

NanoPresso

Jeżeli preferujemy skoncentrowane napary, zbliżone do espresso, warto spojrzeć na NanoPresso. To bardzo udane urządzenie, lekkie, świetnie zbudowane, które bez problemów zmieści się w plecaku i przetrwa kilka upadków. Nanopresso wykorzystuje mechanizm ręcznej pompy, która buduje ciśnienie konieczne do ekstrakcji kawy metodą ciśnieniową. W połączeniu z NanoVessel (termos o pojemności 210 ml) pozwoli nam w sposób ergonomiczny i bezpieczny przygotować kilka porcji espresso nawet bez dostępu do energii koniecznej do zagotowania wody. Około 30 ruchów pompki i po 30 sekundach w kubeczku z zestawu NanoPresso mamy pyszne, esencjonalne espresso. W przypadku kiedy nie będziemy korzystać ze świeżo zagotowanego wrzątku, tylko wody z termosu warto wybrać trochę ciemniej palone ziarenka, ułatwi to nam poprawną ekstrakcję.

Hario V60

Ciekawą opcją podczas podróży jest też Hario V60. Wersja plastikowa, lekka i wytrzymała. Ta opcja najlepiej się sprawdzi, kiedy mamy bazę wypadową  i możliwość zaparzenia kawy w prawie domowych warunkach. V60 wymaga odrobinę więcej skupienia niż AP czy NanoPresso, warto też mieć naczynie, które pozwoli nam kontrolować strumień wody przy zalewaniu zmielonych ziaren (dobrze sprawdzi się w warunkach turystycznych dzbanek do spieniania mleka używany przez baristów). Po zaparzeniu możemy przelać kawę do kubka termicznego, np. świetnego Asobu lub Contigo, dzięki czemu kawa będzie przyjemna do picia nawet po czterech-sześciu godzinach od zaparzenia a szczelne zamknięcie kubka ocali rzeczy w naszym plecaku.

Alternatywą dla Hario V60, może być Gabi Master. Jego przewagą jest to, że nie wymaga tak dużej precyzji przy polewaniu. Jeżeli tylko dysponujemy stabilnym blatem i wrzątkiem, zaparzymy świetną kawę do wypicia od razu lub gotową do przelania do butelki termicznej MiiR i zabrania w trasę. W upalne dni możemy też pomyśleć o metodzie parzenia cold brew. To macerat kawowy, zaparzony w dowolnym dzbanku i zostawiony na noc w lodówce. Rano, przelewamy nasz macerat przez filtr papierowy do butelki termicznej MiiR, jeżeli mamy możliwość dorzucamy kilka kostek lodu i delektujemy się orzeźwiającym, stawiającym na nogi naparem w ciągu dnia.

Samochodowy ekspres do kawy

Dla osób zmotoryzowanych ciekawą opcją może być samochodowy ekspres do kawy RS5. Z wyglądu zbliżony do NanoPresso, ten ekspres pozwoli nam na parzenie kawy z kapsułek kompatybilnych z systemem Nespresso. Urządzenie posiada własny akumulator, ładowarkę samochodową i stacjonarną. Jest w stanie podgrzać wodę do temperatury około 90C i zaparzyć pod ciśnieniem kawę, jaką znacie ze stacjonarnych maszyn Nespresso. Cały proces łącznie z podgrzaniem wody zajmie nam tylko kilka minut.

Elektryczna kawiarka

Dla osób, które podróżują do miejsc, gdzie będą miały dostęp gniazdka eklektycznego, świetnym rozwiązaniem jest kawiarka elektryczna Bialetti. To już kultowe urządzenie, które pozwala w banalnie prosty sposób przygotować skoncentrowany, aromatyczny napar. Smak kawy z kawiarki wielu zachwyca, więc jest duża szansa, że elektryczna Moka będzie parzyła nam kawę na co dzień, a nie tylko w czasie wakacji.

Poza RS5 każde z urządzeń, odwdzięczy się lepszym naparem, jeżeli kawę będziemy parzyć ze świeżo zmielonych ziaren. Ręczny młynek dobrej jakości, np. 1zpresso Q2 będzie idealnym kompanem każdej wyprawy poważnego kawosza-turysty.

Udanego urlopu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

domowe cukierki, kulki czekoladowe, kulki domowe ferrero, słodycze z fasoli, zdrowe słodycze, zdrowe słodycze przepis, przepis czekoladki, przepis praliny
Fit słodycze

Kulki Ferrero Rocher z fasoli

Kulki Ferrero Rocher z fasoli – Kto kojarzy kulki Ferrero? Ja je ubóstwiam! Stwierdziłam, że muszę je zrobić w zdrowszej wersji. Pomysł trochę szalony, jednak

Zobacz więcej
Fit ciasta

Fit Oreo ciasto jednoporcjowe

Fit Oreo ciasto jednoporcjowe – jeśli uwielbiacie ciastka Oreo koniecznie musicie wypróbować przepis na tą jednopocjówkę! Fit Oreo ciasto jednoporcjowe Składniki 80 ml mleczka kokosowego

Zobacz więcej
Fit słodycze

Fit czekolada orzechowa przepis

Fit czekolada orzechowa przepis – nie dość, że czekolada jest przepyszna to jeszcze jest zdrowa. Do zrobienia jej potrzeba tylko czterech składników i blendera. Fit

Zobacz więcej

Zapisz się na Newsletter

Bądź na bieżąco ;)